Macron: Ambasadori francez po mbahet peng në ambasadën franceze në Niger

20

Ambasadori francez në Niger dhe diplomatë të tjerë francezë “po mbahen peng në ambasadën franceze”, sipas presidentit francez Emmanuel Macron.

Duke folur me gazetarët gjatë një vizite në rajonin e Côte D’Or në Francë të premten, Macron tha se “u ndalua dërgimi i ushqimit” në ambasadën në Niamey dhe se ambasadori “po hante racione ushtarake”.

Ambasadori, Sylvain Itte, “nuk mund të dalë, ai është persona non grata dhe atij i refuzohet ushqimi”, tha gjithashtu Macron.

Pasi mori kontrollin e vendit të Afrikës Perëndimore në korrik, junta ushtarake urdhëroi Itte të largohej nga vendi. Më vonë i hoqi vizën dhe udhëzoi policinë që ta dëbonte.

Por diplomati mbeti në vend, sipas presidencës franceze, me autoritetet franceze që përsëritën se nuk e njohin autoritetin e juntës.

I pyetur nëse do të punonte për kthimin e ambasadorit në shtëpi, Macron theksoi autoritetin e presidentit të rrëzuar të Nigerit Mohamed Bazoum: “Unë do të bëj gjithçka për të cilën biem dakord me Presidentin Bazoum sepse ai është autoriteti legjitim dhe flas me të çdo ditë”.