Kurti e përmendi rrezikun e një konflikti të ri, por korriku theu rekordin në 8 vitet e fundit për importin e mallrave nga Serbia

58

Në intervistë për gazetën italiane, La Repubblica, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka thënë se ekziston rreziku i një konflikti të ri mes Kosovës dhe Serbisë. Por, Kosova vazhdon të jetë një ambient mjaft i favorshëm për Serbinë i të bërit biznes.

Kosova vazhdon të jetë e kërcënuar nga Serbia, por ende vazhdon të jetë e varur nga importi i saj.

Këtë e dëshmon edhe vlera vjetore e importit.

Korriku që iku ka qenë muaji i cili në Kosovë kanë hyrë mallra më së shumti nga Serbia që nga viti 2015.

Rëndom piku i blerjes së mallrave nga Serbia e shënona muaji gusht.

Derisa shifra më e lartë e importit më Serbinë në këtë vit është shënuar në muajin mars, në një vlerë prej 27,384,602.91 euro. Kjo shumë është tejkaluar në muajin e kaluar duke kapur vlerën prej 30,167,808.54 eurove. Pra, sipas statistikave të Doganës së Kosovës, kjo shifër nuk ka qenë në asnjë muaj që nga viti 2015, shkruan Periskopi.

Në vitin 2021, muaji kur Serbia kishte regjistruar shitjen më të madhe në Kosovë ka qenë tetori, në një vlerë prej 26,593,489.56 euro. Në vitin 2020, importi më i lartë ishte regjistruar në muajin dhjetorë në shumë prej 12,722,367.83 euro. Në vitin 2019, shifra më e madhe e importit ishte regjistruar vetëm në vlerë prej më pak se gjysmë milioni euro, dhe kjo ishte në muajin gusht.

Edhe në gusht e vitit 2018 është shënuar shifra më e lartë e importit në një vlerë prej 21,457,479.61 euro. Po ashtu, shifra më e larta e regjistruar në vitin 2017 e importit ka qenë në muajin gusht në një vlerë prej 23,161,312.65 euro. Edhe gushti i vitit 2016 e mbanë primatin ku janë importuar më së shumti mallra në një vlerë prej 22,963,136.49 euro. Të dhënat e Doganës, të cilat i ka parë Periskopi, tregojnë se në muajin kur është importuar më së shumti mallra nga Serbia në vitin 2015 është po ashtu gushti, ku vlera kishte arritur në 26,890,596.09 euro.

Për shtatë muaj, janar- korrik 2022, Kosova ka blerë mallra nga Serbia në vlerë prej 166, 054, 457 euro.